Prvý dôležitý krok pri riešení problémov

od autora: | 23. októbra 2020

Na stránke mi pribudla recenzia od čitateľky mojich kníh, ktorá ma veľmi potešila. Proces písania kníh bol pre mňa veľmi náročný, lebo som písala dve knihy naraz a chcela som prostredníctvom každej z nich odovzdať čitateľovi ucelené komplexné poznanie. O to viac ma teší každá pozitívna reakcia, ktorá mi potvrdzuje, že moje úsilie stálo za to a že knihy plnia svoje poslanie – tam kde je zmätok a trápenie, prinášajú jasnosť a porozumenie.

Je zaujímavé, že viacero ľudí mi nezávisle na sebe povedalo, že podľa nich by sa mala kniha Vzťahová zrelosť používať ako učebnica na školách. Peťka vo svojej recenzii uviedla to isté a v podstate aj ja som si už počas písania hovorila, že keby mi dal niekto túto knihu v 15-tich rokoch, môj život by vyzeral úplne inak… Ktovie, možno sa raz do školských lavíc dostane.

Peťkin príbeh mi pripomenul jednu dôležitú tému pre život, ktorú vám chcem v tomto článku priblížiť. Je dôležité mať ju na pamäti zvlášť vo chvíľach, kedy sa nevieme pohnúť z miesta a potrebujeme sa nakopnúť.

Ak vás čokoľvek v živote trápi, ROZHODNITE SA, že to chcete vyriešiť. Rozhodnutie a odhodlanie sa je nevyhnutné na aktivovanie akejkoľvek zmeny vo vašom živote.

Veľa ľudí sa dlhodobo trápi, lebo nevedia AKO majú svoju situáciu riešiť. Premýšľajú o nej vo svojom vnútri, ale keďže nevedia nájsť riešenie, nerobia nič a k ich pocitu trápenia sa pridáva ešte aj pocit bezmocnosti a frustrácie.

Ak sa aj vy občas cítite bezmocní, lebo neviete AKO máte danú situáciu riešiť, odporúčam vám osvojiť si tento životný prístup:

1. Aby sme vyriešili danú situáciu, nemusíme vedieť AKO ju máme riešiť. Na začiatku sa potrebujeme iba ROZHODNÚŤ, že ju chceme riešiť.

2. Akonáhle sa rozhodneme, život nám začne pomáhať. Začne nám posielať tých správnych ľudí, tie správne náhody a tie správne informácie, ktoré nám s naším problémom pomôžu.

3. Základná logika tohto prístupu k životu je, že ak nevieme nájsť riešenie problému vo svojom vnútri (nevieme AKO máme danú situáciu riešiť), musíme sa otvoriť možnostiam z vonkajšieho sveta. A na to, aby k nám začali prichádzať tie správne informácie z vonkajšieho sveta, potrebujeme sa ROZHODNÚŤ, že chceme situáciu riešiť. Bez rozhodnutia k nám síce chodí množstvo informácií, ale sú také „prázdne“. Žiadna nepomáha, žiadna nezapadá tam, kde má.

Dôležité uvedomenie je, že my v týchto situáciách nepotrebujeme riešenie vymyslieť, my ho potrebujeme nájsť a v tom je zásadný rozdiel.

Niekedy máme riešenie vo svojom vnútri a vtedy sa len potrebujeme zamyslieť a pohľadať ho tam. Ak ho však aj napriek premýšľaniu a snahe nevieme nájsť, je veľký predpoklad, že dané riešenie v sebe zatiaľ nemáme a musí k nám prísť z vonkajšieho sveta. Vtedy sa potrebujeme otvoriť novým informáciám, ktoré nám ukážu nové obzory a až vďaka týmto novým obzorom nájdeme konečne to AKO, ktoré hľadáme.

Príbeh Peťky je ukážkovým príkladom tohto prístupu. Trápili ju vzťahové veci vo svojom živote a hoci o nich určite intenzívne premýšľala, nevedela nájsť riešenie. A tak sa ROZHODLA, že s tým musí niečo urobiť. Hľadala konzultáciu, lebo sa chcela poradiť s niekým nestranným a pri googlení narazila na moje dve knihy, ktoré ju ihneď zaujali a počas čítania jej dali odpovede na všetky vzťahové dilemy, ktoré riešila. Mohla ďalších päť rokov sedieť a premýšľať, AKO svoju situáciu riešiť, ale je dosť možné, že by na to neprišla. Chýbalo jej totiž veľa zásadných informácií o tom, ako vzťahy fungujú. Až po prečítaní knihy a komplexného pochopenia vzťahovej problematiky všetko v jej vnútri pozapadalo, kde malo a ona našla odpovede AKO svoju situáciu riešiť.

Čím jednoznačnejšie a nekompromisnejšie je naše vnútorné rozhodnutie danú situáciu vyriešiť, tým skôr sa pomoc a riešenie objaví. Často stačí iba malý krok a začnú sa diať veľké veci. Inými slovami, my urobíme jeden krok a život urobí ďalších desať krokov za nás. Peťka sa rozhodla pre konzultáciu a život ju priviedol ku knihám, lebo vedel, že nepotrebuje rozobrať len jeden svoj problém (to, čo ju trápi najviac), ale potrebuje pochopiť vzťahy komplexne ako celok, aby si preusporiadala celý svoj život, nielen daný problém. V tomto je život skvelý. Vie presne, čo potrebujeme a jeho pomoc prichádza väčšinou s ľahkosťou. My sa akurát potrebujeme ROZHODNÚŤ, že chceme problém riešiť, vďaka čomu si jeho pomoc aktivujeme.

Týmto článkom som vás chcela upozorniť, aby ste aj vy zbytočne nestrácali čas a neutápali sa v beznádeji tým, že neviete AKO máte svoju situáciu riešiť. Dôležité je ROZHODNÚŤ sa ju riešiť a otvoriť sa životu, nech vás k riešeniu privedie.

Zároveň si uvedomujem, že je to veľmi rozsiahla téma a veľa ľudí má s ňou problém. Chcú svoju situáciu riešiť, ale spôsob, akým na to idú, je neefektívny, vedie ich neustále do slepej uličky a nemôžu sa pohnúť z miesta, hoci sa snažia. Urobím preto minisériu článkov na túto tému, aby vám pomohli zvedomniť a pochopiť hlbšie zákonitosti života a psychiky v tejto oblasti.

Spomínanú recenziu nájdete pod menom „Petra Z.“ TU>>.

Ak niekoho táto téma zaujíma, odporúčam vám prečítať si znova na pripomenutie tento článok, lebo s tým úzko súvisí – Ako nám život pomáha pri plnení našich snov.

Stiahnuť e-book Zrelosť osobnosti

Vzťahová zrelosť – online kurzy

 Zasielanie noviniek mailom